Biografia
Maria Allakaeva - dietetyk, członek Europejskiego Towarzystwa Badań nad Wątrobą (EASL) oraz Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN)
Edukacja:
Uniwersytet Medyczny w Grodnie (Białoruś)
Wydział: Lekarski (terapia)
Rok ukończenia: 2016
Dodatkowe szkolenia:
● Dietetyka – SPbGU Centrum Gastroenterologii i Hepatologii, 2023
Kursy doskonalenia zawodowego (2024):
● Prewencja nowotworowa w gastroenterologii
● Zaburzenia funkcjonalne narządów układu pokarmowego
● Cukrzyca ciążowa
● Osteoporoza
● Endokrynologia systemu rozrodczego
● Podstawowa endokrynologia
● Żywienie dzieci i zachowanie żywieniowe
Międzynarodowe seminaria i webinaria:
● All about Diabetes (University of Copenhagen)
● Understanding Obesity (Stanford University)
● National Nutrition Certification Program (Utah State University)
● Nutrition and Lifestyle in Pregnancy (Ludwig-Maximilians-Universität München)